Odakle početi, jebote, Đuro?

,,Ma sad je to teško sranje, a u sedmom razredu me je baš usralo sa ocenama!
,,Ma ne seri, nije toliko teška hemija.”

Razgovor je još glasnije odzvanjao zbog činjenice da su ga vodila dva sitna, simpatična i fino obučena, gotovo uglađena momka od nekih 13-14 godina. Sedeli su za stolom pored mene, i povremeno me skenirali krajičkom oka. Pravio sam se vrlo fokusiranim u papire i piće ispred sebe, ali nisam baš uspevao da sakrijem činjenicu da sam ih fascinirano prisluškivao.

Imao sam osećaj da sam dobio posebnu priliku da na par sekundi zavirim u potpuno autentični, tajni svet osnovaca iz kojeg sam se ispisao pre skoro 15 godina. Potpuno me je zatekla neposrednost i ozbiljnost (i, da, nebrojane masne psovke) u govoru tih klinaca dok su pričali o njima bitnim stvarima.

Setio sam se radionica koje u poslednjih pola godine intenzivnije držim osnovcima, pored srednjoškolaca i studenata sa kojima sam već navikao da radim. Sećam se i svog ponosa što sam, činilo mi se, uspeo da nakon određenog vremena ostvarim neposredniju komunikaciju sa njima, čak i poštenu dozu poverenja. Poverovao sam i da ih samim tim vrlo dobro razumem.

Iako nisam bio naivan kako sve mogu da komuniciraju klinci u tim godinama, prateći ovaj razgovor, postalo mi je surovo jasno koliki deo njihovog sveta mi nije bio dostupan. Od to malo utisaka što sam dobijao od osnovaca u okvirima 45-minutnih časova aktivizma jednom nedeljno, pokušavao sam da gradim kompletnu sliku o njima, popunjavajući praznine… čime? Svojim idejama, to jest predrasudama kako (bih ja voleo da) funkcionišu osnovci.

Naravno da nisam očekivao da na časovima budu opušteni kao kada su sami, bez ,,odraslih” (da, da, i mi smo njima kategorija), ali sam ipak, kao što rekoh, živeo u uverenju da sam uspeo da ostvarim komunikaciju koja će mi dati jasan uvid u njihov svet. Sad vidim koliko toga fali.

Ne mislim da je poenta da treba da pričamo tako opušteno sa njima kao kada oni pričaju nasamo jedni sa drugima (mada bi bilo beskrajno zanimljivo probati: ,,Ajmo izvadite sveske. Đuro, jebote, smiri se. Slavice, šta sereš da si zaboravila kod kuće domaći?”). Međutim, ako želimo da vidimo kako oni zaista funkcionišu, o čemu razmišljaju i šta ih sve motiviše, i na osnovu toga prilagodimo svoj pristup njima, onda ne smemo da ispustimo taj deo slike – kako izgleda njihov autentični, svakodnevni razgovor i drugi vidovi interakcije. Preterane psovke su samo deo (ok, svakako glasniji) cele priče. Celokupni ton kojim su ova dva momka pričali je bio suštinski drugačiji i od najopuštenije varijante razgovora u okviru četiri zida tako zastarele učionice. (Pardon, barem su zidovi okrečeni. Doduše, koliko znači okrečiti rešetke zatvora…) On je nama odraslima krajnje nedostupan.

Ne znam kako to izvesti. Da li da unajmimo decu špijune, instaliramo skrivene kamere ili organizujemo posebnu grupu u kojoj bi neki dobro obučen odrasli (,,Zapamti, moraš da opsuješ posle svake druge reči. Ako ne pomeneš ,,sranje” barem tri puta u deset sekundi, provaliće te odmah.”) kroz razgovor prikupljali informacije i utiske o njima? Da li nešto slično već negde rađeno? Kakva su vaša iskustva?

Inspiraciju za prvi post ovog bloga na srpskom su mi dala ta dva momka. Međutim, naterali su me da se suočim sa količinom svog neznanja i sebi postavim neka baš bitna pitanja. Za početak, odakle početi?

0saves
Leave a comment or share this post in case you've enjoyed it! Thanks!

2 thoughts on “Odakle početi, jebote, Đuro?”

  1. Po meni, najbolje pedagoško sredstvo je ostaviti tu barijeru u vidu autoriteta (dakle, nema ono ”šta sereš profesore” i ”jebote što nisi uradio domaći!”) ali zato tretirati decu kao da su ti jednaki. Jedna od najvećih grešaka koje nastavnici i roditelji prave je što preuzimaju poseban ton i kod ponašanja za decu. Taj ton je, najčešće, veoma sličan tonu koji proizvodimo kada hranimo majmune u zoološkom vrtu.

    Iako klinci sigurno više psuju nego mi, ipak treba imati na umu da ni mi nismo bili cvećke. Činjenica da nam se profesor obraća formalnijim tonom i jezikom nas nije ometala da provalimo ”sistem” (”nije hemija toliko teška!”)

    Deca špijuni su ipak pravi odgovor :)

  2. To je nešto čemu težim, ali mi je to dosta teško jer su moji časovi njima vanredna aktivnost na kojoj neće biti ocenjeni – dakle, znaju da mogu da se glupiraju bez (većih) posledica i motivacija većini njih je otprilike ,,Nastavnica nas tera da idemo na ovo” (inače, njih često vucaraju po različitim vannastavnim aktivnostima bez da ih pitaju da li to žele). Ono što je tu glavni izazov je što, imajući u vidu ostatak slupanog sistema, mnogi učenici su se naučili da cene onaj tip strogog autoriteta i da to doživljavaju kao primer dobrog časa (jedna srednjoškolka mi je npr. rekla da je zadovoljna jednom profesorkom ,,Jer je jako stroga i tera nas da budemo disciplinovani”). U tom kontekstu, bilo ko ko je iole opušten i daje malo veću slobodu učenicima je podsvesno doživljen kao slab profesor i brzo nastane haos. Tu je zato neophodno baš oprezno hodati po vrlo tankoj liniji.

    ma, špijune ćemo 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *